Studentlivet i Lund

Studentlivet i Lund

Studentlivet i Lund är vida omtalat för att vara intensivt. Här kan du som student delta i en lång rad olika aktiviteter som passar för alla smaker. Oavsett om du är en festprisse som tycker om att springa på middagar eller om du föredrar lugnare föreläsningskvällar lär du hitta något för dig i Lunds universitetsliv. En regelbunden hållpunkt i det digra utbudet är Studentafton. Det är ett samtal där en eller flera kända talare får tillfälle att intervjuas på scen inför en publik. Studentafton har funnits ända sedan 1905 och har under åren bjudit in så vitt skilda personligheter som George Martin, Göran Persson, Ingmar Bergman och Will Ferrell.

1200px-Malmö_nation,_LundEn annan viktig institution i Lunds studentliv är nationerna. En nation är en sammanslutning som fungerar som en förening för dess medlemmar där de får utrymme att arrangera sina egna aktiviteter. Nationerna är uppdelade efter geografisk ort, men det finns normalt inga anknytningskrav, vilket gör att det går att vara medlem i en nation utan att ha någon koppling dit. Totalt finns det 13 nationer i Lund och de arrangerar alltifrån middagar till klubbar och föreläsningar. Nationerna är också viktiga delar av studentlivet av rent praktiska skäl eftersom de delar ut stipendier, hyr ut bostäder och ser till att köpa in relevant kurslitteratur.

Nationerna i Lund har egna byggnader som gör att de är svåra att missa under en promenad i staden. Vissa nationer har iögonfallande hus som ritats av kända arkitekter medan andra huserar under mer blygsamma förhållanden. Östgöta nation valde exempelvis att köpa ett fallfärdigt hus för att riva det och bygga en exakt kopia på samma plats – med nyare byggmaterial. Det gör att de idag har ett av de mest moderna nationshusen i Lund som också innefattar en hel del studentbostäder. Helsingborgs-Landskrona nation – även kallat Helsingkrona nation – har å sin sida ett hus med en mer unik prägel. Det ritades av den svenske arkitekten Sten Samuelson och har totalt sju våningar.

Om du känner att Lunds studentliv är lite för litet kan du välja att bege dig utomlands på en utbytestermin. Ett sätt att få smaka på storstadslivet är att flytta till Hong Kong.

Leave a Reply