Lunds domkyrka

En av sevärdheterna i Lund är den vackra och imponerande domkyrkan. Kyrkan andas av historia och svunna tider, men också av nytänkande och modernitet. Här hittar man Jätten Finn, det

astronomiska uret, kryptan och flera olika kapell samt det moderna Domkyrkoforum precis utanför kyrkan.

Man vet inte riktigt när kyrkan började byggas men det talas om en domkyrka redan 1085 i kung Knut den heliges gåvobrev. Mest sannolikt är att det rörde sig om en tidigare kyrka och att den nuvarande domkyrkan inte började byggas förrän på tidigt 1100-tal när Lund hade blivit det nordiska ärkebiskopssätet. Kyrkan är byggd av sandsten i romansk stil och anses vara den främsta efterföljaren till den världsarvsklassade Kejsardomen i Speyer, Tyskland. 1145 invigdes kyrkans högaltare och då kunde även hela kyrkan tas i bruk. Kyrkans skyddshelgon är Sankte Lars, eller Sankt Laurentius, ett helgon som levde på tvåhundratalet.

Det har hänt många historiska händelser i denna kyrka, och här invigdes det anrika Lunds Universitet 1668. Från början hölls universitetet inne i kyrkan men i slutet på 1600-talet blev Kungshuset universitets första egna lokal och kyrkobesökarna slapp trängas med studenterna, även om kyrkan alltid har varit en samlingspunkt och symbol för staden.

Lunds domkyrka är en bidragande anledning till att det kan vara bra att starta verksamhet i staden då domkyrkan drar folk. Skulle man sedan vilja utöka sin verksamhet med en filial så kan man alltid leta efter kontorslokaler i Stockholm där det också finns ett bra företagsklimat.

Man kan inte låta bli att nämna det fantastiska astronomiska uret när man talar om kyrkan. Runt år 1425 kom uret till domkyrkan och det finns tre sådana astronomiska ur bevarade i Europa. 1837 monterades uret ned eftersom det var förfallet och inte fungerande. Fram till 1920-talet stod stod uret undanstoppat och samlade damm och förföll ännu mer. Det renoverades och togs åter i bruk 1923. 2010 renoverades uret igen. Vad som är så speciellt med det här uret är att man kan räkna ut vilken veckodag ett visst datum kommer att inträffa i framtiden, inom en tidsgräns på 200 år. Uret visar även hur planeterna står i förhållande till varandra och sol och måne. Namnsdagar finns med och högre upp på uret finns figurer som rör sig till musik två gånger om dagen. Uret spelar medeltidspsalmen In Dulci Jubilo under tiden de tre vise männen och deras tjänare passerar Jesusbarnet i sin mors famn och böjer sina huvud av vördnad.

Nere i kryptan finns jätten Finn på en pelare och han har sin alldeles egna historia. Munken som byggde kyrkan tyckte det tog för lång tid och tog hjälp av en jätte. Betalningen var ingen alls om

munken kunde gissa jättens namn innan bygget var klart, annars skulle jätten få munkens ögon. Munken råkade höra jättens hustru sjunga för sitt barn om att pappa Finn skulle komma hem med sol eller måne eller munkaögon. När munken avslöjade jättens namn sprang han ner i kryptan för att riva kyrkan men krympte och blev förvandlad till sten. Där sitter han nu och i all evighet till allmän beskådan.

Leave a Reply