Kulturen i Lund

Kulturen i Lund eller enbart Kulturen, är ett museum som grundades år 1882. Det drivs av den Kulturhistoriska föreningen för södra Sverige som förvaltar flera museer runt om i Skåne med den administrativa basen i Lund. Bakgrunden till bildandet av Kulturen i Lund kommer från de nationalromantiska idéerna som var rådande i Sverige under 1800-talet. Man oroade sig för att de gamla traditionerna i bondesamhället skulle överges när industrialismen gjorde sitt intåg. Från denna oro startades bland annat en förening i Lund med syftet att ta tillvara på det gamla hantverket, på kunskaperna och på föremålen som användes.

Utställningar om kulturhistoria, hantverk och konst

En av grundarna till Kulturen i Lund hette Georg Karlin och var student i staden. Tillsammans med några andra studiekamrater tog de initiativet till museet. Idag sträcker sig museiområdet över två kvarter inne i centrala Lund. De sammanlagt 30 husen inrymmer föremål och utställningar om kulturhistoria, hantverk och konst. Utställningsföremålen är skänkta av privatpersoner som antingen haft tingen i sin ägo i generationer eller som lyckats göra ett fynd på sin mark. En åttaåring gjorde ett ovanligt fossilfynd och funderar på att bli arkeolog nu, något pojken kan ha nytta av om han i framtiden exempelvis vill arbeta på Kulturen.

Barnaktiviteter på Kulturen

För att intresset för vår historia ska ha fortsatt återväxt, anordnas särskilda barnaktiviteter på Kulturen. Det kan röra sig om allt från sagostunder och pyssel till speciella visningar som är anpassade för den yngre museibesökaren. Museet har också en avdelning som visar hur barn lekte förr i tiden och vad de lekte med. Oavsett om du är ung eller gammal kan du behöva ett gott mellanmål när du har besökt alla utställningar. Dels finns ett mysigt café i äldre stil där du kan dricka kaffe eller saft på sommaren. Dels finns Kulturkrogen som har öppet året om och som serverar både lunch och middag.

Leave a Reply