Vandring i Skåne

Skåneleden består av hela 130 mil sammanhängande leder runt om i Skåne. Flera av ledens vackra etapper går förbi och kring områden norr om Lund. För den som är sugen på att snöra på sig jaktkängor och vandringskängor kan det också vara bra att veta att det är möjligt att ansluta till andra vandringsleder förutom Skåneleden på flera platser som är praktiskt belägna i området kring Lund. Dessutom finns det många andra äventyrliga naturupplevelser utan krav på tidigare vandringserfarenhet i närheten av Lund.

Nöbbelövs Mosse

Ett stenkast från centrala delarna av Lund ligger Nöbbelövs Mosse. Det är ett vackert naturreservat med ett rikt fågelliv som finns att beskåda under stora delar av året. Särskilt intressant är det dock på våren då flyttfåglarna återvänder från sydligare breddgrader.

Nöbbelövs mosse är framför allt populärt bland vardagsmotionärer och turister som vill gå på någon av de förberedda promenadstråken. Men för dig som har införskaffat nya Jaktkängor och vandringskängor finns möjlighet att avvika från allmänheten och bege dig off-track. Tänk dock på att du befinner dig i ett naturreservat och du måste visa hänsyn när det gäller både natur och djurliv.

Höje å

Höje å är ett vattendrag som är ett par mil långt med underbar vild natur som inramning. Ån rinner mycket nära Lund – så pass nära att du inte behöver vare sig buss eller tåg för att ta dig dit. Det räcker fint med ett par vandringskängor eller jaktkängor.

Det är tillåtet att campa i många områden kring Höje å samt de närliggande Habo dammar. Det är dock önskvärt att du visar så stor hänsyn du kan till dina omgivningar om du vill campa här. Det är populärt bland sportfiskare att besöka området, men kom ihåg att du behöver ett fiskekort för att fiska i ån. Ett kort kan du ansöka om hos till exempel Fiskekompaniet inne i centrala Lund.

Ta dig till Skåneleden

Det historiska Lund har en hel del att erbjuda av både uteliv och kulturella upplevelser. När du blir riktigt sugen på vildmarkens prövningar ska du komma ihåg att Skåneleden bara ligger en dryg halvtimme bort.

Strax norr om Ask kan du gå in på en av Skåneledens vackra och spännande etapper. Är du riktigt sugen på äventyr kan du gå alla 130 mil så länge du har ordentliga vandringskängor på fötterna.

Leave a Reply