Jakriborg

Ca 6 km från Lund och 10 km från Malmö ligger tätorten Hjärup som är en liten ort i den västra delen av Staffanstorps kommun. I Hjärup finns det ett uppmärksammat bostadsområde som heter Jakriborg som byggdes under 90- och 2000-talet, vars byggnader är gjorda i hansastil och gatunät påminner om ett medeltida gatunät. Jakriborg ligger precis intill Hjärups järnvägsstation och är det enda bostadsområdet i Staffanstorps kommun som ligger väster om Södra Stambanan. Därför känns området som en egen liten stad istället för ett bostadsområde. I december varje år hålls det en julmarknad där.

Jakriborg och Uppåkra

Intill Hjärup och Jakriborg ligger byn Uppåkra. Där Skandinaviens största järnåldersstad en gång i tiden. Man har genom flera utgrävningar där kunnat hitta många ovanliga och exklusiva fynd ifrån järnåldern, vilket tyder på att staden var väldigt betydelsefull under den tiden. Staden har till och med varit så betydelsefull att inte ens Birka kunde mäta sig med den. Staden grundades ungefär vid vår tideräknings början och dominerade västra Skåne fram tills 1000-talet. Men vem ska gräva upp skatten i Uppåkra och förvalta lämningarna efter Nordens största handelsplats från järnåldern? Trots utgrävningar sen 60-talet får inte arkeologerna tillräckligt med pengar för att kunna utföra en ordentlig utgrävning på platsen.

Besöka Jakriborg och Uppåkra

Är man i Lund bör man åka en sväng till Jakriborg. Det ligger ungefär 3 minuter från Lund och tar man tåget hoppar man av precis i utkanten av området. Därifrån kan man sen vandra omkring i området och ta en fika innan man åker tillbaka till Lund. Att ta sig till Uppåkra är svårare om man åker kollektivt men är man villig att gå några kilometrar kan man ta en buss och gå resten av biten. Området där järnåldersstaden låg ligger precis vid Uppåkra kyrka och där finns även en utställning om området och café. På somrarna erbjuds visningar av området.

Leave a Reply