Sevärdheter i Lund

Lund är en stad som liksom de flesta svenska städer kan erbjuda sina besökare mycket att se och göra, oavsett om man föredrar kultur, arkitektur eller nöje. Om man vill uppleva allt som Lund har att erbjuda räcker knappast en dag till, men om man bara hinner se tre av Lunds alla sevärdheter är de tre som följer nedan några av de mest populära.

En byggnad som har kommit att symbolisera nästan själva staden Lund är till exempel Lunds domkyrka. Kyrkan ligger centralt i Lund, varför den är en bra startpunkt på en dag full av utflykter och besöksmål. Kyrkan har en historia som sträcker sig tillbaka till 1100-talet, och genom kyrkans många ombyggnationer och restaureringar genom åren kan man spåra olika arkitektoniska stilar, både inuti och utanpå kyrkan. Dessutom finns en mängd intressanta detaljer i kyrkans inredning, som pelaren som jätten Finn klamrar sig fast vid nere i kryptan, och det astronomiska uret som har daterats till 1400-talet. Lunds domkyrka är med andra ord det perfekta besöksmålet för den arkitekturintresserade.herrehuset

Om man föredrar en mer naturnära upplevelse ska man bege sig till Botaniska trädgården, som också den ligger i centrala Lund. Trädgården har inte tillnärmelsevis lika lång historia som domkyrkan, då den förstnämnda anlades på 1800-talet, men den kan inte desto mindre skryta med att innehålla imponerande 2 000 arter av växter, som är fördelade på nio olika klimatzoner.

Ett annat alternativ är att från domkyrkan gå till Kulturen, som inte ligger långt därifrån. Kulturen är både ett museum och ett friluftsmuseum, och täcker hela två kvarter. På dessa kvarter kan man gå in i fler än trettio bevarade, kulturhistoriska byggnader, där man anordnar utställningar om kulturhistoria, konst, hantverk och design. Friluftsmuseet är det näst äldsta i Sverige (efter Skansen) och därmed även det näst äldsta i hela världen.

Om du har bott i Lund en längre tid, och känner att du har upplevt allt som Lund har att erbjuda och att det är dags att flytta till en annan stad och nya upplevelser, kan du kontakta Qleano.se för att få hjälp med flyttstädning inför din flytt. På så sätt får du exempelvis mer tid över för att efterforska sevärdheter i din nya hemstad.

Leave a Reply