Pendla mellan Malmö och Lund

Malmö och Lund ligger mycket nära varandra, men det är trots det två helt unika städer med sin alldeles egna prägel. Många väljer att bo i en av städerna för att sedan pendla till sitt arbete. Det finns möjligheter att pendla med hjälp av tåg, buss eller bil och själva resan tar vanligtvis inte mer än 10 minuter. Varenda dag pendlar cirka 8000 personer mellan Lund och Malmö och den här siffran innefattar en hel del som har pendlat i flera år. Varför väljer man då att pendla och är det inte smidigare att bara flytta till den staden som man faktiskt jobbar i?

Tåg, buss eller bil

Att det är många personer som väljer att pendla mellan Malmö och Lund kan bero på mycket. En del har sin familj här i Lund och vill låta dem bo kvar istället för att flytta dem till Malmö som är mycket större. Eller kanske man arbetar inom projekt som är tidsbegränsade och att det därför inte känns lönt att flytta. Vissa pendlare är som sagt studenter och kanske väljer att bo hemma för att pendla till sin skola, snarare än att söka efter en studentlägenhet. Finns det då några nackdelar med att pendla? På kartan verkar Malmö och Lund ligga mycket nära varandra, men sanningen är att tidsåtgången för resan varierar kraftigt beroende på vart i Malmö man ska och varifrån man åker. Åker man buss kan det till exempel ta hela 50 minuter från Lund till vissa områden i Malmö. Hur lång tid det tar beror på var hållplatserna ligger och var bussarna stannar. Eftersom det även är mycket vanligt med stora tågförseningar mellan Malmö och Lund kan det vara både tids- och tålamodskrävande att pendla varenda dag.

Samåka med bil

Eftersom det är tidskrävande och lite bökigt att pendla kollektivt är det många som väljer att ta bilen istället, vilket givetvis tar bort dessa problem. Tyvärr är det både dyrare och mindre miljövänligt. Ett smart alternativ är att gå ihop några pendlare och skapa en samåkningsgrupp. Då kan man turas om att köra sträckan samtidigt som man fyller upp bilen med passagerare. Det gör att det både blir billigare samt mer miljövänligt eftersom man annars kanske hade tagit en bil var. Det är ganska lätt att hitta dessa samåkningsgrupper. Sätt upp en lapp på ditt lokala bibliotek, i butiken eller hör dig för på jobbet om någon kan samåka med dig. Du kan även leta på sociala medier. Lund och Malmö är Skånes största pendlingsorter och själva närheten med varandra öppnar upp för möjligheter att bo där man trivs bäst. Malmö har havet nära inpå, medan Lund har en rik historia och ett spännande studentliv. Med tanke på att Lund är mycket mindre än Malmö är det många barnfamiljer som väljer att bo där, eftersom det känns tryggare. Var du än väljer att bo kan du vara säker på att det går att pendla mellan orterna, på många olika sätt.

Leave a Reply