Våren och valborg i Lund

Lund är en väldigt fin stad med många vackra gamla byggnader och stadskärnans små gator. Många städer har börjat förlora mycket liv i stadskärnan i samband med shopping online, men Lund känns fortfarande väldigt livligt och det är en fröjd att shoppa här. Lund är vackert under alla årstider men våren är något alldeles speciellt då staden även bjuder på en härlig natur och miljö. Därutöver bjuder Lund på något alldeles särskilt var fjärde år under våren, nämligen Lundakarnevalen.

Att göra under våren

Det finns mycket man kan hitta på i Lund även under våren. Något som uppskattas bland många är att helt enkelt bara spendera en avslappnad dag i gott väder, strosa omkring på kullerstenen bland de små stadsgatorna eller ta en fika eller öl på något av stadens mysiga caféer.

Fira valborg i Lund. Att fira valborg i stadsparken i Lund är inte bara attraktivt för lundabor och invånare i omkringliggande byar eller städer. Hit lockas faktiskt besökare från långt håll, och det är inte märkligt med tanke på hur många som faktiskt samlas. Vi ska inte gå in på några exakta siffror men för att ge ett hum om folkmängden så beräknades runt 30 000 personer ha firat valborg här år 2017. Valborg firas i stadsparken, där man brukar ha med sig en picknick och en del alkoholhaltig dryck. Om det är bra väder ska du tänka på att packa ner solskyddsfaktorn då solen vid den här tiden kan vara stark, samtidigt som huden ännu inte vant sig inför våren. Därför bränner man sig lätt eftersom man ofta blir sittandes här med sina vänner under många timmar. Med tanke på denna stora folkansamling så brukar det gå relativt lugnt till, man får givetvis räkna med lite stök när så många människor samlas och är mer eller mindre berusade. Det är ju inte enbart bråk som kan leda till skador, då det räcker att man ramlar för att man ska behöva ta hjälp av distriktstandvården.

Botaniska trädgården. Botaniska trädgården är flera hektar stor och bjuder på växter både utomhus och i växthus. Växthuset är uppdelat i flera olika avdelningar, där du faktiskt kan se vackra växter från hela världen. Även utomhus finns olika ”avdelningar” där du bland annat kan spana in prydnadsväxter eller Krydd- och medicinalväxter. Därutöver hittar du en butik samt caféet Kafé Botan, med godsaker som bakats från grunden i deras bageri. Givetvis väl värt ett besök även när det inte är vår, men är du i närheten av Lund under denna årstid så bör du absolut planera in ett besök.

Domkyrkan

Oavsett årstid så finns det något du inte bör missa om du besöker Lund, det är nämligen Domkyrkan vi syftar på. Kyrkan har lockat besökare sedan 1100-talet och det faktum att kyrkan besöks av flera hundra tusen besökare varje år, bör ge dig en indikation på att den är väl värd ett besök oavsett årstid.

Det finns mycket mer som är värt att nämnas om Lund, så passa på att ge dig ut och undersöka staden under den färgglada våren.

Leave a Reply