Sport i Lund

Sport i Lund

Lund är en stad med en lång historia av idrott på elitnivå. För att vara en förhållandevis liten stad har Lund kunnat prestera över förväntningarna i alltifrån handboll till basket och fotboll. Tack vare skapandet av flera olika idrottsföreningar har Lund länge också haft en stark rivalitet mellan klubbarna. Utöver elitidrotten arrangeras det många idrottstävlingar i studentnationernas regi. Vissa av dem är seriösa tävlingar som låter duktiga talanger mäta sina krafter med varandra medan andra är mindre allvarligt menade och arrangeras mest på skoj som en social tillställning. Oavsett vilken typ av idrott som intresserar dig lär du hitta det i Lund.

Lund Färs & Frosta Sparbank Arena Arenan Sporthall Avgörande SM-kvartsfinal mellan Lugi och Eslöv (23-15). Publiksiffran 2 105 var nytt rekord för damhandboll i Lund.

Den största sporten i Lund är utan tvekan handboll. Med två lag på elitnivå har Lund det bättre ställt på handbollssidan än många andra större svenska städer. De två lagen heter Lugi och H43 och startade upp sin verksamhet vid nästan samma tidpunkt i historien. Båda har nämligen rötterna i tiden under andra världskriget, vilket gör dem till två av Sveriges mest anrika handbollslag. Lugi grundades 1941 och har en verksamhet som sträcker sig långt utanför handbollens representationslag. Här finns också avdelningar med alltifrån innebandy till basket i föreningen. Med en blomstrande ungdomsverksamhet har Lugi alltid några stora talanger i vardande som väntar på sitt genombrott.

Den andra klubben är H43 som har fått sitt namn från året klubben grundades – 1943. Precis som Lugi har H43 länge varit en stark kraft i svensk handboll och de har varit i slutspel under många år de senaste decennierna. 2014 råkade klubben ut för ekonomiska problem som tvingade H43 att lämna högsta serien efter en konkursansökan. Nu är dock klubben på fötter igen och tanken är att man snart ska vara tillbaka som en dominant klubb i svensk idrott. I H43 har några av Sveriges stora handbollsspelare spelat, som Tomas Axnér och Andreas Palicka.

Individuella sporter är också populära i Lund. Det är inte minst lundasonen Linus Thörnblad ett exempel på, som var en av Sveriges bästa höjdhoppare under lång tid. Även om han fick stå i skuggan av Stefan Holm under större delen av sin karriär lyckades han ändå vinna flera medaljer i stora mästerskap.

Leave a Reply