Vill du läsa till sjuksköterska?

Är du sugen på att lära dig mer om människokroppen? Det finns många olika sätt att arbeta med anatomi och medicin. Ett av de mest populära jobben är att bli sjuksköterska. Det är visserligen ett tungt arbete men många finner mening i att hjälpa människor som är i nöd. Om du vill jobba som sjuksköterska på ett sjukhus eller vårdhem måste du ha en sjuksköterskeexamen. Det går att studera till på flera olika universitet och högskolor runtom i landet, bland annat på Lunds universitet som examinerar hundratals sjuksköterskor varje år.

Portrait of a doctor caring for her senior patient at a nursing homehttp://195.154.178.81/DATA/i_collage/pu/shoots/806255.jpg

Träffa många människor

En sjuksköterskeutbildning är vanligtvis på tre år, eller sex terminer som man kallar det inom universitetsvärlden. Under den perioden måste man vara beredd på ett tungt lass av studier. Du kommer bland annat få lära dig grundläggande anatomi, hur medicinska substanser reagerar i kroppen och hur man bör bemöta patienter. Att vara sjuksköterska innebär också att ha en hög social kompetens eftersom man möter många nya människor varje dag. Vissa patienter kan ibland vara svåra att förstå och då gäller det att ha ett öppet sinne och försöka tolka vad personen menar. Vissa delar av vården börjar flytta över till nätet, men som sjuksköterska kommer du vara del i ett system som i högsta grad bygger på möten mellan människor. Det är enklare att köpa byggmaterial på nätet nuförtiden, men vid sjukdomstillstånd behöver man en mer personlig kontakt. Om du tycker om att träffa nytt folk är detta ett bra yrke för dig.

Trygghet och omvårdnad

Idag är det många som väljer att studera till sjuksköterska. Många tycker om att ge personer rätt hjälp på ett plan där det verkligen märks, nämligen hälsan. Att studera till sjuksköterska är ett säkert kort om du vill vara garanterad att få jobb efter examen. Det råder nämligen personalbrist på flera vårdinstanser runtom i Sverige. Lönen går fortfarande att diskutera men du kan vara säker på att jobba precis så mycket du vill, om du är sjuksköterska. Vissa menar att denna personalbrist bra för pensionärer eftersom personalbristen höjer ålderstaket. Förut var det vanligt att man tackade nej till 65-åringar som sökte jobb, men i och med det växande behovet har man inte längre den möjligheten. Det är oklart om läget kommer fortsätta att vara på detta vis, men i och med att behovet av vård ständigt är närvarande kan du vara trygg i att förmodligen kunna jobba som sjuksköterska även som 70-åring.

 

Leave a Reply